ESI Блог
Dust-Off-Resume-Man-Repeller-1

Кратки, едноставни измени заради кои резимето нема да ви остане незабележано

Пред да почнете со барање на нова работа, добро е одново да го отворите вашето резиме, да го препрочитате и барем малку, да го ажурирате. Тоа е добро да го правите и барем еднаш годишно. Неколку работи со кои можете…

9ed68dfaccfe3e2ea47df49e2c9e3a07-business-growth-success-illustration

Успехот доаѓа во многу различни облици: Каков е вашиот?

  Успехот во кариерата може да дојде во разни форми, пред сè затоа што успехот за различни луѓе, може да значи различни работи. Секој го мери успехот по своја интерна мера. Но, од друга страна, постојат неколку клучни работи по…

AAEAAQAAAAAAAAwzAAAAJDg4ODJmNDZkLWMxNGYtNDNlNC1hMGU1LTkzZDkwOTYyYWUzNw

Чекор по чекор: Како Google вработува најквалитетни работници?

По процесот на селекција од пишани биографии и првични интервјуа, останува моментот да го одберете најдобриот кандидат за позицијата. Но, како да бидете сигурни дека меѓу групата на кандидати кои останале после селекцијата, ќе го одберете најдобриот кандидат? Стандардниот процес…

t725

Успех на работа: Зошто се исплати да се фокусирате на „трофејот“?

  Следењето на прогресот на остварување на личните цели вклучува периодично споредување на моменталните остварувања со посакуваниот стандард. Звучи комплицирано, но во реалноста е едноставно – имаме одредени замисли, си поставуваме одредени цели и следиме колку и дали воопшто ги…

nokeeo-workspace

Основни технолошки вештини кои секој работник мора да ги поседува

Денес да се каже дека сте запознаени со модерната технологија не претставува ваша уникатна карактеристика, туку универзална секојдневна потреба. Некои луѓе полесно можат да ракуваат со технологијата од други, најчесто заради професионалните потреби, но тоа не значи дека некој може…

space-mgt-training

Зошто треба да инвестирате во тренирање на вработените?

  На тренингот и развојот на вработените можете да гледате како на долгорочна инвестиција не само лично за нив, туку и за развој и напредување на компанијата. Со развојот на новата технологија се јави потребата секој вработен постојано да мора…

focus_online_bewerbung_detail2-1

Каков тип на кариера најмногу ви одговара?

  Традиционалното планирање на кариерата каде индивидуите се вработуваат во компании и организации кои преземаат комплетна одговорност за можностите за раст и развор и кариерен напредок на индививудата полека, но сигурно се менува. Со појавата на глобално организирање се појавија…

8589ea332a719c70af44423cf80366cc

9 глаголи кои треба да се најдат во вашето CV

  Вашиот пишан речник е посебно важен кога ја креирате вашата биографија и добро е да посветите посебно влијание на глаголите кои ги употребувате, односно вклучувате во CV-то. Глаголите се тие кои буквално објаснуваат што сте направиле и важно е…

DisruptHR-Winnipeg-Helbrecht-700x467

Зошто лидерите треба да имаат „миленик“ меѓу вработените?

  HR советниците најчесто ќе ви кажат: „Не треба да имате миленик во компанијата“. Но, Џејн Хелбрехт, бизнис партнер во компанијата „Acuity HR Solutions“, својата публика од HR и бизнис професионалци, во Винипег Манитоба, ја советуваше да го прави токму…

problem

Тестови на личноста: Поквалитетна и сигурна мерка за успешноста на потенцијалните вработени во компанијата?

Вештините, способностите, квалификациите и професионалното искуство се важни фактори кои регрутерите ги земаат предвид кога се во потрага по кандидати за поплнувате на празна позиција во компанија, односно на работно место. Некои пак, овие ставки ги сметаат за најважни при…