ESI Блог
services-motivation

5-те најголеми лекции кои ги научивме од 2017-та за регрутирањето

Полека, но сигурно, влеговме во 2018-та година. Сега е време за нови походи, нови вработувања, развој на кариерата... Но, пред да преминеме на следната година, добро е да се навратиме на старата и да видиме што научивме од неа. Ако…

Executives sitting at conference table, looking at man in foreground

Отпуштени сте од вашата последна работа? Како да зборувате за тоа за време на интервјуто

Отказ. Пет букви кои го покренуваат црвеното знаме кај секој менаџер за вработување. Тие знаат дека ниедна компанија не може да напушти работник без добра причина. Тоа може да го направи потенцијалниот работодавач да ја доведе во прашање вашата лојалност,…

9134_original

5 лични детали кои никогаш не треба да ги споделувате на интервју за работа

Традиционалното интервју за работа е многу стресна ситуација и затоа повеќето луѓе кои доаѓаат на интервјуата за работа се нервозни. Кога стануваме нервозни можеме да почнеме да ги објавуваме деталите за нашите лични животи кои имаат контра ефект на деловниот…

920x920

Како да се подготвите за интервју за работа?

Дали имате интервју за работа на вашиот распоред? Има неколку чекори кои можете да ги преземете пред (и по) интервјуто за да бидете сигурни дека ќе оставите одличен впечаток за време на интервјуто. Подолу се дадени совети како да се…

3038591-poster-p-1-secrets-of-the-most-productive-peoplehow-to-work-different-productivity-styles

3 брзи начини да го подобрите вашиот процес за вработување

Ангажирањето на нови таленти е критичен и неизбежен дел од тоа како да се биде лидер во бизнисот и е посложено отколку само разгледување на апликации и интервјуирање кандидати. Ако вашиот процес на вработување не се одвива непречено, тоа би…

what-is-the-difference-between-a-cv-and-a-resume

Чекор по чекор: Како до успешно наоѓање на работа?

За повеќето од нас, барањето на работа не е лесно, без разлика дали тоа е вашиот прв или петти пат во потрага по нова работа. Ако се чувствувате преоптоварени или не знаете од каде да почнете - не грижете се.…

resting-heart-rate

Размислуваме: Дали е во ред да земете слободен ден кога не сте болни?

Да го поставиме непријатното прашање: Дали некогаш ви се случило да „глимите“ дека сте болни само за да избегнете ден на работа после ноќ помината во пиење? Или можеби кога бевте помали знаевте да одглумите болест само за да избегнете…

interview-questions-google-and-other-big-companies-ask-to-identify-top-talent

На сите може да им се случи: Како да избегнете негативно, неосновано расудување на кандидатите?

Дали некогаш ви се случило да сретнете личност за која едноставно сакате да кажете „има нешто што не ми се допаѓа кај оваа личност“. Дали ви се случило да направите вакво нерационално и непотврдено расудување? Одговорот е сигурно да. На…

candidate-cv-writing

6 брзи начини да препознаете добро CV

Во морето од апликации кои ги добивате за даден оглас, важно е да ги препознаете оние најдобрите биографии многу брзо. Најдобрите биографии се оние кои веднаш ви го одземаат вниманието и ве тераат да ги ставите во фолдерот „да“. Таквите…

job-interview-GettyImages-576936242-57c485cf5f9b5855e5c9e58b

Откриваме: Што се врти во главата на потенцијалните кандидати?

Дали некогаш сте се запрашале или сте се обиделе да откриете што се врти во главата на кандидатот за ново работно место кој стои пред вас? Глобалното истражување, „Inside the Mind od Today's Candidate“, кое е направено на 6.500 професионалци…