ESI Блог
how-to-write-a-cover-letter

Збор по збор: Како треба да ви изгледа пропратното писмо?

Кога го пишувате пропратното писмо, многу е важно да го креирате така што ќе соодветствува на позицијата за која аплицирате. Тоа не значи само да го промените името на компанијата за која аплицирате... Секое пропратно писмо треба да вклучува: За…

Manager_img

Топ 5 социјални вештини кои работодавачите сакаат да ги поседувате

Речиси секој работодавач е во потрага по работник кој нема само да се појавува на работа и механички да ги завршува обрските, туку ќе поседува и силни социјални, уште попознати, меки вештини. А, ова се топ 5-те социјални вештини кои…

mail-720214_960_720

Кратки совети за почетници: Зошто секогаш морате да имате пропратно писмо?

Дали треба да креирате пропратно писмо кога аплицирате за одредена работа? Во повеќето случаи, одговорот е да. Пропратното писмо може да направи голема разлика меѓу можноста да ве повикаат на интервју или да го игнорираат вашето CV. Но, пред да…

online-portfolio

Како да ги импресионирате работодавачите со онлајн портфолио?

Просечниот работник во главно прави околу 14-ина интервјуа за секоја работа, што очигледно покажува дека било кој кандидатмора да се потруди да се прикаже во подобро светло за да се најде пред другите на листата. Едно истражување открива дека дури…

Headhunting-is-the-Most-Time-Consuming-Candidate-Sourcing-Technique

Пасивни кандидати: Зошто најдобрите лица за позицијата се оние кои не бараат работа?

Активните кандидати, односно лицата кои активно бараат работа, сочинуваат дури 75% од работната сила. Но, понекогаш најдобриот кандидат за пополнување на одредена работна позиција е токму оној кој не е во потрага по работа. Доколку се подлучите да вработите пасивен…

Studio shot of young woman working in office being under emotional stress

7 работи кои можете да ги направите, ако ја мразите новата работа

Ако беше возмошно да знаете како навистина би ви изгледало работењето на нова работна позиција, работите ќе беа далеку полесни. За жал, без разлика на тоа колку внимателно се подготвувате, не секогаш можете во потполност да процените кои се позитивните…

get-fired-810x380

Може да ве отпуштат преку телефон или мејл?

Отпуштање не е никогаш лесно. Дури и да знаете претходно дека вашата можност за работа во компанијата е загрозена, а дури и што е можно потактички да бидете информирани дека ќе бидете  отпуштени, инфомрацијата никогаш не е лесна за да…

1762003-Mary-Kay-Ash-Quote-Fake-it-till-you-make-it

Глумете дека сте успешни и мотивирани, сѐ додека навистина не станете успешни и мотивирани!

Понекогаш знае да се случи... Започнувате со нова работа, а потоа сфаќате дека не е тоа што сте очекувале дека ќе биде. Можеби работата била премногу рекламирана од страна на работодавачот или можеби сте замислувале сосема поинаков начин на извршување…

RecruiterProcess

Регрутери: Што вели вашиот LinkedIn профил за вас?

Како регрутер или специјалист кој прегледува 100-ци биографии секојдневно, добро знаете колку се важни неколкуте клучни зборови кои ги барате, а прават едно лице да биде идеалниот кандидат за одредена работна позиција. Таа приказна е двострана. Како што вие гледате…

Manager_img

3 клучни работи кои не треба да ги кажувате кога преговарате за плата

Кога станува збор за преговарање за плата, она што не треба да го кажувате може да биде исто толку важно колку и она што треба да го кажете. Ако сте добар „покер“ играч, веќе сте запознаени со овој феномен: во…