ESI Блог
5-digital-interview-tips

Како да одговорите на: „Каде се гледаш за 5 години“?

„Каде се гледаш себеси за 5 години?“ е прашањето кое неретко го поставува секој менаџер или одговорен за вработување. И веројатно, кога ќе дојдете до ова прашање, во главата си велите: „Да бидам шеф на компанијава“, „Подалеку од тука“, „Некаде…

Smiling coworkers in discussion during informal meeting in office

Предлог моќни зборови кои треба да ги искористите на интервју

Како што треба да внимавате какви зборови употребувате при пишувањето на вашето резиме, така треба да внимавате и на зборовите кои ги употребувате за време на интервјуирањето. Неколку предлози кои топло ви препорачуваме да ги користите, доколку важат за вас:…

interview-questions-google-and-other-big-companies-ask-to-identify-top-talent

Говор на телото: Кратки совети за да се покажете во најдобро светло на интервјуто

Сакате регрутерот веднаш да се посомнева околу тоа дали треба да ве вработи или не? Дојдете на интервју, поздравете се сосема накратко, избегнувајте контакт со очите и „пукајте“ си ги прстите пред секое прашање. Токму така, за тоа дали регрутерот…

Interview-1

Најчестите прашања кои ќе ви ги постават на бихејвиорално интервју

Бихејвиоралните интервјуа, односно интервјуата кои се базирани на перформансите на кандидатите се прават сѐ со цел да се откријат специфичните однесувања на кандидатот, односно да се процени како преку претходното однесување, кандидатот ќе се однесува и во иднината, на потенцијалното…

how-to-write-a-cover-letter

Збор по збор: Како треба да ви изгледа пропратното писмо?

Кога го пишувате пропратното писмо, многу е важно да го креирате така што ќе соодветствува на позицијата за која аплицирате. Тоа не значи само да го промените името на компанијата за која аплицирате... Секое пропратно писмо треба да вклучува: За…

Manager_img

Топ 5 социјални вештини кои работодавачите сакаат да ги поседувате

Речиси секој работодавач е во потрага по работник кој нема само да се појавува на работа и механички да ги завршува обрските, туку ќе поседува и силни социјални, уште попознати, меки вештини. А, ова се топ 5-те социјални вештини кои…

mail-720214_960_720

Кратки совети за почетници: Зошто секогаш морате да имате пропратно писмо?

Дали треба да креирате пропратно писмо кога аплицирате за одредена работа? Во повеќето случаи, одговорот е да. Пропратното писмо може да направи голема разлика меѓу можноста да ве повикаат на интервју или да го игнорираат вашето CV. Но, пред да…

online-portfolio

Како да ги импресионирате работодавачите со онлајн портфолио?

Просечниот работник во главно прави околу 14-ина интервјуа за секоја работа, што очигледно покажува дека било кој кандидатмора да се потруди да се прикаже во подобро светло за да се најде пред другите на листата. Едно истражување открива дека дури…

Headhunting-is-the-Most-Time-Consuming-Candidate-Sourcing-Technique

Пасивни кандидати: Зошто најдобрите лица за позицијата се оние кои не бараат работа?

Активните кандидати, односно лицата кои активно бараат работа, сочинуваат дури 75% од работната сила. Но, понекогаш најдобриот кандидат за пополнување на одредена работна позиција е токму оној кој не е во потрага по работа. Доколку се подлучите да вработите пасивен…

Studio shot of young woman working in office being under emotional stress

7 работи кои можете да ги направите, ако ја мразите новата работа

Ако беше возмошно да знаете како навистина би ви изгледало работењето на нова работна позиција, работите ќе беа далеку полесни. За жал, без разлика на тоа колку внимателно се подготвувате, не секогаш можете во потполност да процените кои се позитивните…